[3-1]
Gerbaud
a tésztához:
# 50 dkg sima liszt,
# 25 dkg margarin,
# 1 db tojás (sárgája atésztába, fehérje a tetejét lekenni),
# 3 evőkanál cukor,
# 2-2,5 dl tejföl,
# 1,5 dkg élesztő,
# 1 késhegynyi szódabikarbóna
#4 ek kr. cukor
#só
# a töltelékhez:
# 60 dkg darált dió,
# 30 dkg porcukor,
# 1 l sűrű sárgabarcklekvár,
# 1 dl rum
#
# a mázhoz:
# 20 dkg étcsokoládé,
# 15 dkg porcukor,
# 5 dkg vaj,
# 2 dl víz
A tésztához az élesztőt a tejfölben a 4 evőkanálnyi cukorral felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összedolgozzuk az elmorzsolt margarinnal, a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval és az élesztős tejföllel. A tésztát pihentetés nélkül három egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle. Az egyes cipókat kb. 3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez a diót összekeverjük a porcukorral. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. A hozzávalókat a következőképpen kell egymásra rétegezni: tészta, baracklekvár, rummal meglocsolt cukros dió, tészta, baracklekvár, cukros dió, tészta.
A tésztarétegeket villával megszurkáljuk. A sütőt kb. 200 Celsius fokra melegítjük, és megsütjük.
A mázhoz megolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét és a porcukrot. Ha felolvadt, elkeverjük benne a vajat, majd a mázat egyenletesen elterítjük a sütemény tetején. Kihűlés után szeleteljük.
|
Kakaós kevert tészta
(egyszerű és nagyon finom!)
Hozzávalók:
A zsiradékba teszünk mindent, jól kikeverjük, a végén tesszük bele a lisztet, sütőport, diót, mazsolát. A tésztát kizsirozott, kilisztezett püspökkenyér formába tesszük és lassan sütjük.
|
Ezt a receptet Hacsek Zsófi találta a dédnagymamája receptes füzetében. "A rokon, akinek a süteménye, Karola néni. 2 éve halt meg majdnem 100 évesen, és legendák terjengtek az almás pitéjéről meg a süteményeiről. Szinte sosem adott rendes állateledelt a cicáknak, de mindig kaptak a sütiből kóstolót"
Somlói galuska
6 tojásból piskótát sütünk. Felébe vágva megkenjük ízzel. Kockára vágjuk. sűrű kakaóval, rummal, 10 dkg cukorral, 5 dkg dióval, 5 dkg mazsolával összekeverjük. Állni hagyjuk. Tálalás előtt 1/2 l tejszínhab felét közé keverjük, a többit a tetejére tesszük és csokoládét csorgatunk rá.
Minden édességet szerető gazdi nevében: köszönjük Zsófi a receptet.
|
[3-1]
|