[3-1]
Gerbaud
a tszthoz:
# 50 dkg sima liszt,
# 25 dkg margarin,
# 1 db tojs (srgja atsztba, fehrje a tetejt lekenni),
# 3 evkanl cukor,
# 2-2,5 dl tejfl,
# 1,5 dkg leszt,
# 1 kshegynyi szdabikarbna
#4 ek kr. cukor
#s
# a tltelkhez:
# 60 dkg darlt di,
# 30 dkg porcukor,
# 1 l sr srgabarcklekvr,
# 1 dl rum
#
# a mzhoz:
# 20 dkg tcsokold,
# 15 dkg porcukor,
# 5 dkg vaj,
# 2 dl vz
A tszthoz az lesztt a tejflben a 4 evkanlnyi cukorral felfuttatjuk. Az tszitlt lisztet sszedolgozzuk az elmorzsolt margarinnal, a tojssrgjval, egy csipetnyi sval s az leszts tejfllel. A tsztt pihentets nlkl hrom egyenl rszre osztjuk, cipkat formlunk belle. Az egyes cipkat kb. 3 mm vastagsg tglalap alakra nyjtjuk.
A tltelkhez a dit sszekeverjk a porcukorral. Egy tepsibe stpaprt tesznk. A hozzvalkat a kvetkezkppen kell egymsra rtegezni: tszta, baracklekvr, rummal meglocsolt cukros di, tszta, baracklekvr, cukros di, tszta.
A tsztartegeket villval megszurkljuk. A stt kb. 200 Celsius fokra melegtjk, s megstjk.
A mzhoz megolvasztjuk az aprra trdelt csokoldt s a porcukrot. Ha felolvadt, elkeverjk benne a vajat, majd a mzat egyenletesen eltertjk a stemny tetejn. Kihls utn szeleteljk.
|
Kakas kevert tszta
(egyszer s nagyon finom!)
Hozzvalk:
A zsiradkba tesznk mindent, jl kikeverjk, a vgn tesszk bele a lisztet, stport, dit, mazsolt. A tsztt kizsirozott, kilisztezett pspkkenyr formba tesszk s lassan stjk.
|
Ezt a receptet Hacsek Zsfi tallta a ddnagymamja receptes fzetben. "A rokon, akinek a stemnye, Karola nni. 2 ve halt meg majdnem 100 vesen, s legendk terjengtek az alms pitjrl meg a stemnyeirl. Szinte sosem adott rendes llateledelt a cicknak, de mindig kaptak a stibl kstolt"
Somli galuska
6 tojsbl pisktt stnk. Felbe vgva megkenjk zzel. Kockra vgjuk. sr kakaval, rummal, 10 dkg cukorral, 5 dkg dival, 5 dkg mazsolval sszekeverjk. llni hagyjuk. Tlals eltt 1/2 l tejsznhab felt kz keverjk, a tbbit a tetejre tesszk s csokoldt csorgatunk r.
Minden dessget szeret gazdi nevben: ksznjk Zsfi a receptet.
|
[3-1]
|